Yeni doğan bebek ziyaretine gelenlere ikram edilen lohusa şerbeti, annenin de bol sıvı alması için hazırlanan aromatik ve lezzetli bir besin kaynağıdır.
Kızamık şekeri ile hazırlanan Lohusa şerbeti, sayısız faydaları arasında en önemli özelliği süt yapıcı olması ile bebek içinde mutlaka tüketilmesi gereken, içerdiği baharatlar sayesinde anne sütünü artırmaya, bağışıklık kazanmaya ve doğum yapan kişilerin daha hızlı iyileşip güç kazanmasına yardımcı olur.
Yeni doğum yapmış anneler için hazırlanan ve geleneksel bir içecek olan lohusa şerbeti, içerdiği baharat karışımı ile anne sütünü artırmaya yardımcı olur. Lohusa şerbeti, bağışıklığı destekler ve yeni doğum yapan anneleri daha hızlı iyileştirip güç kazanmasına yardımcı olur.
Osmanlı döneminden günümüze uzanan meşhur içecek olan lohusa şerbeti, sarayda doğum yapan kadınların misafirlerine ikram ettiği özel karışımlardan biridir. Anne sütünü arttırma etkisi bulunan şerbet, Helvahane olarak ifade edilen mutfaklarda yapılırdı. En az lezzetinde olduğu kadar sunumuna da ayrı önem verilen Lohusa şerbetinde kristal veya işlemeli sürahilere konularak özel tepsilerle ikram sağlanırdı. Tazeliğinin gitmemesi için dolapta en çok 3 gün tutulması tavsiye edilebilir.
Lohusa Şerbeti İçin Malzemeler
- 6 Litre Su
- 1 kg. Kızamık Şekeri (Aktarlarda Bulunuyor)
- 45-50 Tane Karanfil (2 Yemek Kaşığı)
- 10 Adet Çubuk Tarçın
- 6 Adet Kuru Zencefil
NOT: 3 litre hazırlamak isterseniz tüm malzemelerin 1/2 oranında kullanabilirsiniz.
Lohusa Şerbeti Yapılışı
- Kızamık şekeri ve suyu tencereye koyun.
- Karanfili, tarçını ve zencefili tencerenin içine atın.
- Çubuk tarçını ortadan ikiye bölerseniz, daha çok aroma verir.
- Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika kısık ateşte tutun.
- İçindeki malzemelerin daha iyi aroma salması için 1 gece bekletin.
- Yanında badem başta olmak üzere kuru yemiş ikramında bulunabilirsiniz.
DİKKAT: Kızamık şekeri zaten kendinden şekerli bir ürün olduğu için toz şeker kullanmadan da yapılabiliyor. Siz damak zevkinize göre bu durumu değerlendirebilirsiniz.
Lohusa Şerbeti Nasıl İkram Edilir?
Lohusa şerbeti genellikle misafirlere soğuk olarak ikram edilir. Annelerin soğuk içmemesi tavsiye edilir ve oda sıcaklığında tüketmesi faydalı olacaktır. İkram ederken servis edeceğiniz bardakların üzerine ince çekilmiş badem veya ceviz serpebilir, lohusa şerbeti sunumunu güzelleştirebilirsiniz. Lohusa şerbetini ikram ederken yanına tatlı ya da kuru yemiş ikram etmekte uygun olabilir.
Lohusa Şerbeti Kadehi Modelleri
Lohusa Şerbeti Ne Kadar Dayanır?
Yaptığınız lohusa şerbetini yaklaşık 1 hafta kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Lohusa Şerbeti Kaç Kaloridir?
1 su bardağı lohusa şerbeti yaklaşık olarak 360 kaloriye denk gelmektedir. İkram edeceğiniz bardakları ufak seçerseniz kişi başı düşen kalori miktarını düşürebilirsiniz.
Lohusa Şerbetinin Faydaları Nelerdir?
İçerisindeki faydalı baharatlar sayesinde yeni doğum yapan annelerin süt üretimini arttırır. Anne sütündeki besin değerlerini arttırarak kaliteli bir süt emme imkanı gerçekleşir. Güzel kokması nedeniyle bebeğin sütü severek içmesine yardımcı olur. Annenin yaşayabileceği mide rahatsızlıklarını ve bebekte meydana gelebilecek gaz sorunlarının oluşumunu engeller. Annenin fizyolojik ve pskolojik olarak rahatlamasını sağlar. Sıvı tüketiminin arttırılması gereken lohusalık döneminde sıvı desteği sağlar. Eski dönemlerde grip, soğuk algınlığı ve zatürre gibi hastalıklara şifa için kullanıldığı bilinmektedir.